Gevulde aubergine

Een superlekker gerechtje dat je samen met een frisse salade kunt opdienen, eventueel als je wilt met aardappels (met knoflook en rozemarijn) uit de oven of met rijst. Wij maken dit altijd met gehakt, maar er zijn ook “gehakt vervangers” voor vegetariërs, die je hiervoor prima kunt gebruiken. Je kunt dit gerecht dan ook terug vinden bij zowel “vlees” als bij “veggie”. Aubergines hebben een vrij taaie schil, dus doe ze niet rauw in de oven. Dan krijg je het effect van een taaie schil en droge vulling en dat is niet OK. 

Wat heb je nodig? (Voor 4 halve aubergines)

  • 2 flinke stevige aubergines
  • 500 gr gehakt. Wij gebruiken meestal een mix van kalfs- en varkensgehakt. We laten dat vers bij de slager maken. Puur rundergehakt is misschien wel magerder, maar maakt het echt wel veel droger.
  • paar stengels peterselie
  • klein stukje pikante peper
  • handvol jonge geraspte kaas + extra kaas om te gratineren. We gebruiken “gewone” kaas en geen parmezaanse kaas, omdat het met gewone kaas veel smeuiiger wordt.
  • paar kleine tomaatjes
  • 2 knoflookteentjes
  • paar takjes rozemarijn
  • vers gemalen peper, zout

Hoe begin je er aan?

  1. Verwarm de oven voor op 200°.
  2. Snij de aubergines doormidden en maak in het midden een ondiepe inkeping.
  3. Doe in deze inkeping (gepelde en gehalveerde) knoflookteentjes en takjes rozemarijn. klap de twee helften weer op elkaar en verpak ze in folie. (afbeelding 1 en 2)
  4. Leg ze in een ovenschaal en zet ze in de oven. De duur hangt dus af van de grootte van de aubergines, maar het zal tussen de 30-45 minuten liggen. Check af en toe aan de buitenkant of ze al zachter worden.
  5. Haal ze uit de oven en laat ze even afkoelen. Haal de knoflook en rozemarijn eruit (knoflook niet weggooien).
  6. Maak inkepingen in het vruchtvlees en hou daarbij ongeveer 1 cm afstand van de rand. Snij voorzichtig het vruchtvlees eruit. Dat gaan we straks gebruiken voor de vulling. (afbeelding 3)
  7. Snij de peterselie en de knoflook (die je net apart hebt gehouden) fijn en snij het vruchtvlees van de aubergine in stukjes. Maak er een mengseltje van (afbeelding 4). Bak in wat olijfolie de gehakt rul en bruin en voeg het mengseltje toe. Kruid met vers gemalen peper. Doe er eventueel een klein beetje pikante peper bij. (afbeelding 5)
  8. Doe het gehakt in een kom en doe de kaas erbij. Goed mengen en nu kan je eventueel bijkruiden met zout.
  9. Vul de aubergines met dit mengsel. Leg er schijfjes van de tomaatjes bovenop en bestrooi met nog wat extra kaas. (afbeelding 6)
  10. Nog even in de oven om te gratineren en goed door te warmen.

 

2 gedachten over “Gevulde aubergine”

  1. Heerlijk gegeten en makkelijk klaar te maken. Het meest verrassend voor mij was de aubergine voorbewerken en in folie in de oven leggen. Na 45 min. Uit de oven en het vruchtvlees eruit snijden. De inhoud kwam erg goed los van de buitenrand.

    1. Leuk om te horen Riet! Voor ons was de voorbewerking in de oven ook een probeersel, maar het bevalt zeer goed. Wel eens rauw geprobeerd, maar dat is niet lekker en met voorkoken wordt alles een papje. Nu heeft het al meteen heel veel smaak.
      groeten, P&P

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.