Gekookte aardappels…uit de oven

Bij het koken van aardappels denk je niet meteen aan de oven. Toch worden deze gekookt in de oven. Niet in water, maar in olijfolie. De aardappels worden onder een dikke laag olie, op lage temperatuur gegaard in de oven. Het klinkt raar, maar de aardappels nemen niet de olie op, maar wel de smaak en ze blijven heerlijk zacht. Ze drogen dus niet uit. Vervolgens, als ze gaar zijn, dan zetten we ze nog even onder de gril. Kook de aardappels in de schil en neem er wel even de tijd voor. 

Wat heb je nodig?

  • aardappels (kies zelf de soort die je het lekkerste vindt)
  • olijfolie die geschikt is om in te bakken (neem dus niet die hele goede extra vergine…)
  • vers gemalen peper, zout
  • verse kruiden: rozemarijn, oregano, tijm, salie
  • goede olijfolie
  • citroensap
  • mosterd

Hoe begin je er aan?

  1. Verwarm de oven voor op 120°C-140° C;
  2. Was de aardappels en snij ze in dikke plakken;
  3. Leg de aardappel schijfjes in een ovenschaal en doe er olijfolie bij, zodat ze helemaal onder staan;
  4. Zet de schaal in de oven en laat ze zachtjes garen. Dit kan afhankelijk van de dikte, hoeveelheid en soort aardappels wel tot een uurtje duren. Prik er af en toe in om te checken;
  5. Als ze gaar zijn haal je de schaal uit de oven. Leg de schijfjes nu op een bakplaat en zet ze onder de gril om bruin te laten worden;
  6. Terwijl dit allemaal aan de gang is, kan je de dressing maken: doe wat goede olijfolie, citroensap, mosterd, peper en zout in een potje en meng dit goed;
  7. Als de aardappels lichtbruin zijn haal je ze uit de oven. Bestrooi met grof zeezout en schenk er wat dressing over.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.