Gefrituurde pizza – Pizza fritta Montanara

Pizza fritta Montanara, oftewel gefrituurde pizza, is een typisch gerecht uit Napels. Zeg maar gerust een historisch gerecht. Ontstaan als gerecht uit de `cucina povera`(arme keuken) na de oorlog. Tegenwoordig nog steeds een populair streetfood gerecht. Je kunt ze zowel opvullen en dichtklappen, als een soort calzone en dan frituren. Wij frituren hier alleen het deeg en doen er daarna de ingrediënten op. En tja, waarom zou je een pizza frituren? Omdat het echt heel erg lekker is. je maakt met dezelfde ingrediënten als een klassieke pizza een gerecht dat totaal anders smaakt. Kwestie van smaak en variatie dus.

Wat heb je nodig?

  • pizzadeeg  maak dit het liefst een dag van tevoren.
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 3 verse tomaten
  • 1 klein uitje
  • 1 teentje knoflook
  • verse basilicum
  • gedroogde oregano
  • mozzarella di bufala
  • vers gemalen peper, zeezout
  • olie om in te bakken (arachide olie)

Hoe begin je er aan?

  1. Pel de knoflook en halveer deze.
  2. Snipper het uitje.
  3. Ontvel de tomaten en snij ze in stukjes.
  4. Doe olijfolie in een pan en verwarm de knoflook. Haal deze eruit zodra de olie te heet begint te worden. de knoflook mag niet aanbranden.
  5. Doe het uitje in de pan en fruit aan.
  6. Doe de verse tomaten erbij en kruid goed met peper, zout, oregano.
  7. Doe de tomatenblokjes uit blik erbij en laat een uurtje pruttelen.
  8. Nu gaan we het deeg frituren: Doe een flinke laag arachide olie in een hapjespan. Verwarm deze totdat de olie heel heet is. Je kunt de temperatuur even testen door een klein bolletje deeg erin te doen.
  9. Maak van het deeg een platte bodem met je handen. Het hoeft zeker niet zo dun te zijn als een normale pizza.
  10. Leg de bodem voorzichtig in de olie en frituur deze totdat hij opzwelt. (zie filmpje 1).
  11. Draai de bodem voorzichtig om met een vork (filmpje 2).
  12. Laat even uitlekken op keukenkol
  13. Leg de bodem op een bord en doe er de warme tomatensaus op.
  14. Scheur er stukje mozzarella over en doe er at verse basilicum op.

Buon appetito!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.