Gamberoni al forno

Gamberoni zijn heerlijk, maar wij eten ze eigenlijk nooit in een restaurant. De reden? Heel simpel, ze zijn vaak niet of niet goed schoongemaakt. Het staat natuurlijk leuk om van die hele gamberoni op je bord te hebben, met kop en staart er nog aan, maar het is natuurlijk alles behalve smakelijk als je ze zelf nog moet schoonmaken aan tafel. En dan heb ik het dus over het verwijderen van het darmkanaal. Dit zou in ELK restaurant vooraf gedaan moeten zijn!! Maar ik sta er verbaasd over dat zelfs in goede (lees: dure) restaurants dit vaak niet gebeurt. Zelf maken dus en in het restaurant lekker iets anders bestellen 😉

Wat heb je nodig?

  • gamberoni of scampi, mag diepgevroren, liefst nog NIET schoongemaakt. We gaan de koppen ook gebruiken namelijk.
  • 2-3 teentjes knoflook
  • platte peterselie
  • stukje verse chilipeper
  • olijfolie
  • peper
  • grof zeezout
  • scheutje witte wijn
  • citroen
  • boter
  • eventueel scheutje room

Hoe begin je er aan?

  1. Laat de gamberoni ontdooien en maak ze schoon: pel ze en maak een inkeping in het achterlijf zodat je het darmkanaal goed kan zien en kan verwijderen. Doe de gamberoni in een kom.
  2. Bewaar de koppen!! Daar maken we later een lekker sausjes van.  
  3. Pel de teentje knoflook en plet ze. Doe ze bij de gamberoni in de kom.
  4. Doe er een flinke scheut olijfolie en een scheutje witte wijn bij. 
  5. Knijp een halve citroen erover uit.
  6. Voeg een klein beetje grof zeezout, peper en fijngehakte peterselie toe.
  7. Hak een stukje chilipeper fijn en doe die er ook bij. 
  8. Meng goed en laat even intrekken.
  9. Verwarm de over voor op 180°C.
  10. Maak vast het sausje: Doe de koppen in een pannetje met een klein scheutje water, wat citroensap en een scheutje witte wijn. 
  11. Laat even zachtjes doorkoken zodat alle smaken van de koppen in de saus gaat zitten.
  12. Zeef de saus en meng er tot slot een klontje boter door. Hierdoor gaat de saus iets binden. Optioneel kan je er een scheutje room door doen. 
  13. Leg nu het gamberoni-mengsel op een bakplaat en bak ze in de oven totdat ze mooi gekleurd zijn. Dit duurt niet lang!
  14. Serveer de gamberoni met een stuk ciabatta en het sausje.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.