Galette met rabarber en amaretti

Een galette is eigenlijk een franse taart, waarbij het qua vorm allemaal niet zo nauw komt. Een beetje “rustique” dus. Je kan het gewoon op een bakplaat maken, in de vorm die je maar wilt. Wij voegen een Italiaanse toets toe, door op de bodem amaretti te doen. Dit zijn die kleine harde amandelkoekjes. Naast het feit dat dit gewoon superlekker is, zorgen de koekjes op de bodem er ook voor dat het overtollige vocht uit de rabarber wordt geabsorbeerd. Eigenlijk moet je het gewoon zelf proberen. We gebruiken de rabarbercompote uit een van de vorige recepten. Dit kun je dus al lang van tevoren maken en op de dag zelf maak je de rest van de taart. Je kunt de compote ook invriezen, zodat je de taart ook kunt maken buiten het rabarber seizoen. Een absolute topper!

Ik heb in dit geval gekozen voor vers kant en klaar deeg. De reden hiervoor is dat ik eerst eens wilde testen of het recept wel zou lukken. Dit zou me dus een hoop tijd besparen in het geval het niet zou lukken. Bovendien is het verse deeg uit het koelschap een zeer goed alternatief.

Wat heb je nodig? (voor een taartje van ongeveer 24 cm)

  • de aardbei-rabarber compote
  • vers quiche/ taart deeg. Een ronde lap van rond de 30 cm.  bv van Tante Fanny.
  • amaretti koekjes. Moeilijk te zeggen hoeveel, dat hangt van de grootte van de koekjes af. Je moet er voor zorgen dat je voldoende hebt om een laagje kruimels op de bodem te kunnen leggen.
  • 1 flinke eetlepel amandelmeel
  • amandelschaafsel
  • 1 losgeklopt ei

Hoe begin je er aan?

  1. Verwarm de oven voor. (ongeveer 180 graden, maar kijk evt. op de verpakking van je deeg)
  2. Neem een klein pannetje en laat de compote die we dus al eerder hebben gemaakt uitlekken in een vergiet of met behulp van een schuimspaan (Zoals ik heb gedaan. een zeef lukt minder goed, want die is veel te fijn). Als je dit niet doet, heb je veel te veel vocht en wordt de bodem enorm klef. Laat even rustig uitlekken, zonder al te veel te drukken, want dan plet je de rabarber fijn en dat is zonde. Het sap gooien we uiteraard niet weg!! Dit is heerlijk over ijs of yoghurt.
  3. Verkruimel de amaretti koekjes. Niet te fijn. Meng er de amandelmeel door.
  4. Leg de plak deeg in een ronde vorm of gewoon op de bakplaat.
  5. Strooi de verkruimelde koekjes nu over de bodem.
  6. Verdeel nu voorzichtig de rabarber op de bodem. Laat de buitenste rand vrij.
  7. Klap de zijkanten naar binnen.
  8. Bestrijk de randen met losgeklopt ei.
  9. Bestrooi de taart met amandelschaafsel.
  10. Zet nu in de oven voor ongeveer een half uurtje. Af en toe even checken of het niet te hard gaat. Omdat ik een vrij primitieve oven heb, (alleen boven- en onderwarmte, dus geen hete lucht), heb ik de taart de laatste 10 minuten heel laag in de oven geplaatst, om ervoor te zorgen dat de bodem goed werd gebakken.
  11. Serveer eventueel met wat poedersuiker of half opgeklopte room.

Happy birthday!

2 antwoorden op “Galette met rabarber en amaretti”

    1. Dank je wel Tamara! Veel succes en laat maar weten wat je er van vond. Ik moet wel zeggen: een beetje lauwwarm is de taart het lekkerst! Hoe langer je de taart bewaart, hoe zachter de bodem wordt, vanwege het vocht. Maar meteen opeten is doorgaans geen probleem lijkt me…
      groetjes,
      Pasqualino & Pauline

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.