Fettuccine con porchetta e pangrattato

OK, dit zullen we even vertalen: Pasta met gekruide varkensrollade en broodkruim. Broodkruim werd (en wordt) veel gebruikt in de Zuid- Italiaanse keuken, als vervanging voor kaas. De “arme” keuken dus. Ik moet eerlijk zeggen, als je het brood aanbakt met wat verse kruiden, knoflook, peper en zout, dan geeft dit enorm veel smaak en “bite” aan je gerecht en mis je de kaas geen seconde… Het lekkerste is om voor dit gerecht een dunne lintpasta met een volle smaak te nemen. Fettuccine all`uovo bijvoorbeeld (op eierbasis). Lijkt je dit wel wat? Dan vind je de pasta in bianco con salsiccia wellicht ook wel wat.

Wat heb je nodig? (voor 2 personen)

  • fettuccine all`uovo (100 gr pp)
  • 2 plakken porchetta, van ca 0,5 cm dik (gekruide Italiaanse varkensrollade). Kan je kopen bij een Italiaanse speciaalzaak, of bij een goed gesorteerde vleeswaren zaak;
  • verse kruiden: salie, rozemarijn, oregano, tijm , ongeveer 1 takje van elk
  • klein stukje pikante chilipeper
  • vers gemalen peper en zout
  • klein beetje bouillonpoeder
  • klontje boter
  • 1 teentje knoflook
  • 1 halve rode ui
  • 1 snee brood (mag wit of bruin)

Hoe begin je er aan?

Als je fettuccine gebruikt, is de kooktijd vaak maar 5 minuten. Kook dus de pasta dus pas als de saus en de croutons (bijna) klaar zijn.

De croutons:

  1. Snij de knoflook heel fijn;
  2. Snij de verse kruiden en het stukje chilipeper fijn;
  3. Neem nu een klein deel van het kruidenmengsel en de knoflook (ongeveer 1/4) en doe dit in een bakje. Doe er wat peper en zout bij. De rest van het mengsel gebruik je voor de saus;
  4. Snij het brood in blokjes en doe dit bij het kruidenmengsel. Goed mengen;
  5. Doe een scheutje olie in een klein pannetje en laat goed heet worden. Bak hierin de croutons knapperig;

De saus voor de pasta:

  1. Snipper het uitje fijn;
  2. Snij de porchetta in reepjes/stukjes;
  3. Doe wat olijfolie in de pan en bak hierin het uitje;
  4. Voeg de rest van het kruiden/knoflookmengsel toe;
  5. Doe er nog een scheut water of kookvacht van de pasta bij om wat meer saus te krijgen en breng op smaak met wat peper, zout en bouillonpoeder;
  6. Doe er een klontje boter bij om de saus ietsje te binden;
  7. Doe de pasta erbij. Goed mengen.
  8. Serveer de pasta met de broodkruim erover.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.