Farro met geroosterde groente

Farro kan je in Italië volop en overal kopen. Een ingrediënt dat in de Romeinse oudheid al veel werd gebruikt, heb ik me laten vertellen. Ik denk dat het nog het beste overeenkomt met spelt. Het blijft vrij stevig na het koken en heeft een lekkere nootachtige smaak. Je kunt het als vervanger van rijst gebruiken, maar het is eigenlijk veel lekkerder dan rijst. Zonde dus om er een dikke saus over te kappen. We eten het dus met alleen geroosterde groente….

Nb: Zitten er ook vlees- of visfanaten aan tafel, dan kan het combineren met gegrilde zalm, of met gegrilde worstjes, of spekblokjes….

Wat heb je nodig? (lunch voor 2 personen)

  • Farro (voor een lunchgerecht of bijgerecht 70-80 gr pp, als hoofdgerecht iets meer dus.
  • 1 rode ui
  • halve courgette
  • grote winterwortel
  • halve aubergine
  • handvol cherry tomaatjes
  • Italiaanse peterselie (blad + steeltjes)
  • 1 teentje knoflook
  • olijfolie
  • paprikapoeder
  • stukje chilipeper of poeder
  • citroensap

Hoe begin je er aan?

  1. Verwarm de oven voor op 180-200 °C.
  2. Kook de farro volgens de aanwijzing op de verpakking. Dit kan wel 25-30 minuten duren.
  3. Schil ondertussen de wortel en de ui en knoflook. Snij de wortel, courgette en aubergine in reepjes. Snij de ui in stukken. Het mag wel redelijk grof blijven, want tijdens het roosteren ‘krimpt’ de groenten. Snij de tomaatjes door de helft.
  4. Leg de groenten (behalve de tomaatjes) op een bakplaat en besprenkel met olie. Laat deze in de oven roosteren tot ze bruin kleuren (duurt ongeveer 20 minuten).
  5. Als de farro gaar is, deze afgieten.
  6. De steeltjes van de peterselie fijnhakken, samen met het chilipepertje.
  7. Dit in een pan met wat olijfolie aanbakken. Paprikapoeder en de tomaatjes erbij doen en ook even mee laten bakken.
  8. De farro erbij doen en op smaak brengen met zout, peper en wat citroensap.
  9. De blaadjes van de peterselie fijn hakken en ook toevoegen.
  10. Tot slot de geroosterde groente er door mengen. Afwerken met een scheutje olijfolie.

Maak het de dag ervoor en neem het koud mee naar je werk. Ook heel lekker!

 

2 gedachten over “Farro met geroosterde groente”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.