Falafel

Dit keer een gerechtje uit een andere windstreek: falafel. Er zijn veel verschillende recepten voor, dus het is vaak een kwestie van uitproberen wat je zelf het lekkerste vindt. Deze zijn gemaakt van kikkererwten, peterselie en verschillende specerijen en zijn een klein beetje pikant. Heerlijk als vegetarische/veganistische lunch tussen een pitabroodje, met een salade of gewoon als snack met een yoghurt-munt sausje. Ik heb hier gebruik gemaakt van een blikje biologische kikkererwten, maar wil je het echt ambachtelijk maken, gebruik dan droge kikkererwten die je eerst een nachtje laat weken. 

Wat heb je nodig? (voor ongeveer 10-12 balletjes)

  • 1 blikje biologische kikkererwten
  • 1 teentje knoflook
  • 1 klein sjalotje
  • stukje groene chilipeper
  • 3 takjes peterselie. Als je er van houdt kan je ook koriander gebruiken, of een mix van koriander en peterselie.
  • beetje citroensap
  • 1 grote eetlepel bloem van kikkererwten en nog een beetje extra om ze door heen te wentelen.
  • 1 theelepel korianderzaad
  • 1 theelepel sesamzaad
  • 1 theelepel komijnzaad
  • 1 theelepel ras-el-hanout kruiden
  • peper, zout
  • olie om in te bakken

Hoe begin je er aan?

  1. Doe de droge kruiden (behalve de peper en zout) in een vijzel en maal het fijn.
  2. Pel het sjalotje en de knoflook en doe het samen met de peterselie en de groene peper in de keukenmachine. Maal het fijn.
  3. Doe nu de uitgelekte en afgespoelde kikkererwten erbij.
  4. Voeg een beetje citroensap, het kruidenmengsel en de kikkererwtenbloem erbij. Maal fijn, maar het hoeft niet volledig glad te zijn. Voeg peper en zout naar smaak toe.
  5. Maak balletje die je een beetje platdrukt.
  6. Doe een beetje bloem van kikkererwten in een bakje en haal de balletjes door de bloem. Klop het teveel er af.
  7. Verhit in een pan een royale hoeveelheid olie en laat goed heet worden.
  8. Als de olie goed heet is bak je de balletjes aan beide kanten bruin. Keer ze pas als de onderkant bruin is en doe dit voorzichtig.
  9. Laat ze uitlekken op keukenpapier.

Lekker met: salade, pitabroodje, sausje van yoghurt en munt, koolsla

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.