Ciambotta (groentestoofschotel)

Een typisch gerecht uit het zuiden van Italië. Uit la cucina povera (de “arme” keuken). De basis is gemaakt van groente, maar er wordt ook wel eens vis of vlees aan toegevoegd. Wij houden het bij groente. Het wordt gemaakt van groenten die aan het einde van de zomer in overvloed aanwezig zijn: aubergine, courgette, paprika, aardappels, ui en knoflook. Het principe is net zoals een stoofpot. Wees niet bang om de groente lang te laten koken, daar wordt hij alleen maar smaakvoller van. het is niet de bedoeling dat de groenten nog “beetgaar” blijven. Je kunt het eten als hoofdgerecht, of als bijgerecht. Een ideaal gerecht om restjes groente in te verwerken, of het “overschot” uit de moestuin.

Wat heb je nodig? (hoofdgerecht voor 2-3 personen)

  • 500-700 gr aardappels
  • 2 courgettes
  • 2 rode paprika`s
  • 1 grote (rode) ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 stukje chilipeper
  • 2 grote tomaten
  • gedroogde oregano
  • olijfolie
  • bouillonblokje
  • peper

Hoe begin je er aan?

  1. Schil de aardappels en snij ze in plakjes (niet te dun);
  2. Pel de knoflook en halveer;
  3. Pel de ui en snij in stukjes;
  4. Was de paprika`s en snij ze in stukken (niet te fijn);
  5. Was de courgettes en snij ze in plakjes (zoals de aardappels);
  6. Was de tomaat en snij in stukjes;
  7. Doe olijfolie in de pan en doe de knoflook en ui erbij. Zet het vuur niet te hard, het hoeft niet bruin te worden, maar glazig;
  8. Doe er wat oregano en chilipeper bij. Hoeveelheid hangt af van de sterkte van de peper en je eigen smaak;
  9. Doe de tomaten erbij en laat even sudderen totdat er vocht vrijkomt;
  10. Doe de aardappels erbij. Doe een flinke scheut water erbij een een stukje van het bouillonblokje. Het hoeft niet helemaal onder water te staan (ongeveer halverwege). Door de stoom worden de aardappels ook gaar. Laat op een zacht vuurtje stoven met de deksel op de pan.
  11. Doe na 10 minuten de paprika erbij.
  12. Doe nog eens na 10 minuten de courgette erbij.
  13. Laat nog even stoven voor 10 minuten totdat alles zacht en gaar is.
  14. Op smaak brengen met nog wat bouillon en of peper.

Lekker met een stuk grof brood.

Wil je nog meer recepten mer courgette, kijk dan hier. Zoals je ziet zijn er 1001 mogelijkheden met deze veelzijdige groente.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.