Chocoladecake The.best.ever!

 

DSC_0887 (1)Degene die deze cake kan weerstaan, moet nog geboren worden! Na vele (ook mislukte) pogingen heb ik nu het recept voor een smeuïge extra pure chocoladecake. Het cruciale punt is niet eens zozeer wat er in gaat, maar de baktijd. Het verschil tussen een uitgedroogde en een smeuïge cake is slechts enkele minuten! Er even bijblijven dus.

DSC_0873Wat heb je nodig?

  • 150 gr pure chocolade (minimaal 70% cacao, liefst fair trade)
  • 100 gr kokosbloesem suiker of zeer fijne rietsuiker
  • 125 gr kokosolie
  • 50 gr zelfrijzende bloem
  • 4 (bio)eieren
  • 1 eetlepel extra bittere cacaopoeder
  • boter voor het invetten
  • zeezout
  • kleine cakevorm (rond: 20 cm) of kleine cakevorm

Hoe ga je te werk?

  • Verwarm de oven voor op 150°.
  • Laat de chocolade ‘au bain marie’ smelten (foto 1). De bakvorm alvast invetten.
  • Neem nu twee grote kommen: in de ene doe je de afgewogen hoeveelheid suiker en kokosolie. In de andere kom doe je de eiwitten met een flinke snuf zeezout. Bewaar de dooiers in een ander kommetje. (foto 2)
  • Mix de eiwitten tot een stijve massa.
  • Mix de suiker en de kokosolie schuimig en klop daarna één voor één de dooiers erdoor. (foto 3)
  • Roer langzaam de chocolade erdoor met een spatel.
  • Doe vervolgens de bloem en cacaopoeder erbij. (foto 4 + 5)
  • Nu voorzichtig de eiwitten bij het chocoladebeslag doen. Doe dit niet te wild, anders verdwijnt de luchtigheid. (foto 6)
  • Alles in de vorm doen en hup in de oven ermee! (foto 7)
  • Nu komt het: bij mij duurt het ongeveer een half uurtje. Dan is ie nog lekker smeuïg.
    Dit is een beetje gokken en kan verschillen per oven, vorm en grootte van de bakvorm. Ik test het als volgt: Na 25 minuten check ik voorzichtig met een satéprikker: als je die er insteekt, dan moet ie er NIET helemaal droog uitkomen (maar ook niet te vloeibaar zijn). Er blijft dus nog wat deeg aankleven. (foto 8)

OMG!!!

Tip: Kies voor een kleine ronde bakvorm. De cake zal nog wat vochtig zijn in het midden (wat ook de bedoeling is). Bij een langwerpige bakvorm wordt het dan lastig om de cake eruit te halen.

Eén gedachte over “Chocoladecake The.best.ever!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.