Pasta con baccalà (gedroogde en gezouten kabeljauw)

Baccala is een gezouten en gedroogde kabeljauw. Vroeger was dit dé manier om vis te conserveren. In het Nederlands kan je baccala het beste vergelijken met ‘klipvis’ of ‘stokvis’. Het verschil is dat de stokvis niet is gezouten, maar alleen is gedroogd. Om baccala weer eetbaar te maken, moet het een aantal dagen in water geweekt worden. Zorg wel dat het water regelmatig (om de paar uur) ververst wordt, anders blijft de vis erg zout. De lengte dat de vis geweekt moet worden hangt af van de dikte en varieert van 3 tot 5 dagen. Bedenk dit dus even van tevoren! De vis is lekker om te verwerken in pasta of je kunt de stukjes bakken met wat knoflook en rode paprika. Uiteraard kun je dit recept ook met gewone kabeljauw maken.

Wat heb je nodig?

Als je de baccala verwerkt in een pasta heb je niet zo veel nodig. Hou rekening dat je de baccala na het weken nog moet ontvellen en de de graten moet verwijderen, dus het neemt wat tijd in beslag.

  • paar mooie stukken baccala
  • pasta
  • verse tomaten of tomatenstukjes uit blik
  • rijstbloem
  • ei
  • mineraalwater (bruisend)
  • 1 sjalotje
  • 1 teentje knoflook
  • peterselie (blad + steeltjes)
  • peper, zout
  • olijfolie
  • arachide olie om de vis in te bakken
  • citroensap
  • eventueel wat kappertjes en/ of stukjes olijven

Hoe begin je er aan?

  1. Als je net zoals wij de baccala gebruikt, dan moet die eerst een aantal dagen in het water weken. Spoel de baccala om de paar uur en ververs het water. Anders is de vis veel te zout.
  2. Maak de vis schoon (ontvellen, graten verwijderen) en snij de vis in stukjes.
  3. Zet een grote pot water op voor de pasta.
  4. Snij de knoflook, een sjalotje en de peterselie (inclusief de steeltjes!) zeer klein. Fruit dit mengsel in en ruime pan in wat olijfolie.
  5. Voeg de tomatenstukjes toe. Gebruik je verse tomaten (wat we in de zomer uiteraard doen), dan ontvel en ontpit je die eerst. Laat dit mengsel een tijdje pruttelen, zodat de smaken zich goed kunnen vermengen. Je kunt eventueel nu wat kappertjes en stukjes olijven toevoegen.
  6. Doe in een kom een ei en meng dat met wat mineraalwater, zout en peper. Doe in een andere kom de rijstbloem.
  7. Wentel de stukjes vis om beurten eerst door de rijstbloem, klop het teveel aan bloem eraf, doe ze in het eimengsel en vervolgens weer in de bloem. Het teveel aan bloem eraf kloppen.
  8. Bak de vis nu in een andere pan in een royale hoeveelheid olie. (De bodem van de pan mag volledig bedenkt zijn met een laagje olie)
  9. Doe de stukjes vis bij de tomatensaus en breng op smaak met wat peper, zout en citroensap.
  10. Kook nu de pasta.
  11. Meng de pasta door de saus en garneer de pasta met wat peterselie blaadjes.

Eén gedachte over “Pasta con baccalà (gedroogde en gezouten kabeljauw)”

  1. Dear,
    Thank you for the compliment. I made the blog, including the pictures and the design by myself. It is really easy via wordpress.com, as you don`t need any html knowledge to create the website. The main design is from a template that you can choose and then you can customize it with your own “look and feel”. You only need a domain name and a server host for your website.
    Good luck,
    Da Noi.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.