Aubergine en tomaatjes, gegratineerd met scamorza affumicata

Weer een ingrediënt dat niet bij iedereen bekend is: scamorza affumicata. Dit is een gerookte kaas afkomstig uit het Zuiden van Italië. Heeft een zachte smaak, maar je proeft toch duidelijk de rooksmaak. Juist daardoor is deze kaas gesmolten heel erg lekker. Bijvoorbeeld tussen een tosti, of over een pizza (hou dan wel de rest van het beleg heel simpel). In dit geval hebben we er een eenvoudig lunch of bijgerecht van gemaakt. Het bestaat uit gegrilde aubergine, een sausje van verse tomaatjes en daarover de scamorza affumicata. Nog even in de oven daarna …

Wat heb je nodig? (2 personen, lunchgerecht)

  • half bolletje scamorza affumicata. Te krijgen bij de beter kaashandel, of italiaanse delicatessenzaak. ik heb me ook laten vertellen dat ze het hebben bij Lidl tijdens de Italiaanse weken 😉
  • bakje kleine zoete (!!) tomaatjes
  • verse kruiden: basilicum, tijm, oregano
  • teentje knoflook
  • 1 aubergine

Hoe begin je er aan?

  1. Snij de aubergine in plakken en leg ze op bakpapier in de oven (200 graden). Laat ze mooi bruin en gaar worden. Je kunt dit ook in een grillpan doen.
  2. Pel de knoflook en halveer deze.
  3. Was de tomaatjes en halveer de grote en hou de kleintjes heel.
  4. Doe zat olijfolie in de pan en verwarm de knoflook.
  5. Doe de tomaatjes erbij en laat ze zacht worden tot ze stuk gaan.
  6. Op smaak brengen met zout, peper, tijm en oregano.
  7. Leg de plakken aubergine in een klein ovenschaaltje en schep de tomaatjes erover.
  8. Leg de plakken scarmorza er op en zet nog even terug in de oven totdat de kaas gesmolten en een beetje bruin is geworden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.