1 persoons appel crumble

Heb je zin in “iets lekkers”? Of ben je de enige in huis die van zoete dingen houdt? Heb je geen zin om lang in de keuken te staan? Plotseling visite? Al vier redenen om deze appel crumble eens te proberen (en ik kan er nog wel meer bedenken). Het is echt in een mum van tijd klaar en smaakt als een appeltaart in een potje. Deze is gemaakt met appel, gember en rozijnen, maar onderaan het recept staan nog andere suggesties. Ook lekker bij het zondagochtend ontbijt!

Wat heb je nodig? (voor 1 persoon dus)

De vulling:

  • 1 appel
  • 1 eetlepel rozijnen of cranberries, geweekt in appelsap of druivensap
  • klein beetje geraspte verse gember
  • snufje kaneel

de crumble:

  • 1 eetlepel spelt vlokken (of havermout vlokken)
  • 1 eetlepel geraspte kokos
  • 1 eetlepel gehakte noten
  • 1 eetlepel amandelmeel (je kunt evt. ook gewone bloem gebruiken)
  • klontje boter
  • evt. 1 theelepel honing

Hoe begin je er aan?

  1. Verwarm de oven voor op 180°.
  2. Laat de rozijnen even weken in appelsap of druivensap. Dit gaat heel goed als je de rozijnen in het sap even in de magnetron zet en opwarmt.
  3. Schil de appel en snij deze in kleine stukjes. Het is lekker om de appel al wat zacht te maken in de magnetron of te stoven in een pannetje (eventueel kan je de appel wat caramelliseren met wat suiker)
  4. Doe de geweekte rozijnen, geraspte gember (klein beetje!) en de kaneel bij de appel.
  5. Goed mengen en in een vuurvast potje doen. Indien nodig mag er wat vloeistof van de rozijnen bij om het sappig te maken.
  6. Meng alle droge ingrediënten voor de crumble in een kom.
  7. Kneed de boter en de honing (alleen als je het zoeter wilt hebben, maar is niet echt nodig) erdoor, totdat je een kruimelige massa hebt. Het mag geen deegbal worden, dan heb je teveel boter gebruikt.
  8. Doe de crumble op de appel.
  9. Zet in de oven en laat ongeveer 15 minuten bakken. Even opletten dat de crumble niet aanbrandt.

Andere opties voor de vulling:

  • rabarber/aardbei (lente)
  • perzik/framboos (zomer)
  • pruim/vijg (najaar)
  • appel/bosbessen (najaar/winter)
  • peer/cranberries (najaar/winter)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.